Перейти до вмісту
Какао – що ми ще не знаємо?

Какао – що ми ще не знаємо?

Про какао люди знають вже багато століть і зараз його люблять ледь не всі. Ацтеки використовували какао-боби як валюту, з них готували алкогольні напої та навіть застосовували в алхімічних процесах. Сьогодні какао є важливим інгредієнтом багатьох продуктів, які ми вживаємо в повсякденному житті. Наприклад, шоколад, випічка, кондитерські вироби, батончики і навіть косметичні засоби. У цій статті ви дізнаєтесь про вплив какао на наше здоров’я, його позитивні та негативні властивості.

Що таке какао

Какао найчастіше використовується у вигляді порошку, який, в свою чергу, виготовляється з плодів так званого шоколадного дерева. Какао-дерево є рослиною тропічних регіонів, особливо популярним у країнах Латинської Америки, Африки та Азії. З какао бобів також виготовляють какао-масло, яке активно використовується в кондитерській діяльності, зокрема, у приготуванні шоколаду. Какао-продукти широко використовуються в багатьох сферах через яскравий смак та аромат, а також через вплив на людський організм. 

Харчова цінність какао, користь та шкода продукту

Багато хто думає, що харчова цінність какао не відрізняється від шоколаду, проте його макроелементний склад багатший, а харчова цінність – вища.

Зокрема, на 100 г порошку припадає:

  • енергетичної цінності – від 235 до 375 ккал;
  • білків – 24,3;
  • жирів – 15 г;
  • вуглеводів – 10,2 г;
  • клітковини – 35,3 г;
  • води – 5 г.

Вітамінний склад какао представлений елементами групи В, А, К та Е, корисними для нервової системи, шкіри та волосся. У ньому також високий вміст магнію, селену, міді та цинку.

Як і кожен продукт, какао має і корисні, і шкідливі властивості, про які важливо пам’ятати, вживаючи вироби з какао.

Користь какао

  1. Какао містить потужні антиоксиданти, такі як флавоноїди і катехіни, які допомагають організму боротися зі стресом і запобігають пошкодженню клітин.
  2. Вживання какао знижує ризик серцево-судинних захворювань, оскільки воно містить поліфеноли, які поліпшують функцію судин і знижують кров'яний тиск.
  3. В какао містяться компоненти, які стимулюють вироблення ендорфінів і серотоніну, які посилюють відчуття щастя. Як і чай та кава, какао містить кофеїн, що також підвищує наш настрій.

Чи є в какао кофеїн? 

Те, що в какао є багато кофеїну — міф. У 100 грамів какао-порошку міститься близько 230 мг кофеїну. В той час, як у 100 грамів розчинної кави — 3140 мг кофеїну. Норма кофеїну в какао може відрізнятися залежно від якості какао.

В одному напої какао входить мізерна доза кофеїну, яка аж ніяк не дасть заряд енергії та не зашкодить здоров’ю. Тому хороше та якісне какао можна пити дітям та тим, кому заборонений кофеїн.

Що ж можна сказати про шкідливі властивості цього продукту? 

У вигляді шоколаду та інших продуктів з доданим цукром, калорійність какао має досить високу, що сприяє набору зайвої ваги та має загальний негативний вплив на організм.

Є досить багато категорій людей, яким потрібно бути обережним з вживанням цього продукту, а є й ті, кому какао зовсім протипоказане. У вагітних надмірне вживання какао може порушити обмін речовин в організмі, а дітям до трьох років воно зовсім протипоказане. Також варто зазначити, що какао небезпечне для собак.

Деякі речовини, що містяться в какао, можуть взаємодіяти з певними медичними препаратами. Наприклад, кофеїн збільшує ефективність одних ліків та знижує ефективність інших. Тому, якщо ви приймаєте будь-які ліки, важливо консультуватися з лікарем про можливі взаємодії.

Крім попередніх пунктів важливо знати, що особливу небезпеку становить штучне какао, яке в складі має велику кількість ароматизаторів та емульгаторів. Варто також пам’ятати про міру, бо навіть для найздоровішої людини вживання какао в надмірній кількості принесе лише шкоду. Теобромін у складі какао збуджує нервову систему, що викликає постійне відчуття тривоги.

Говорячи про особливості споживання какао не можна забувати й про алергічні реакції на нього в деяких людей. Алергія на какао – явище доволі рідкісне, але цілком можливе. В складі какао є два важливих протеїни, що часто виступають алергенами – теобромін та вакцинін. Вони можуть викликати легкі й важкі симптоми алергічної реакції. Часто це висипи, подразнення на шкірі та проблеми з диханням. Якщо у вас є підозра на харчову алергію – варто звернутися до алерголога та обмежити споживання продуктів, що викликають такі реакції організму.

Тож, скільки можна їсти какао?

Зазвичай, рекомендується споживати не більше 25-30 грамів (2-3 ложки) какао на день. Однак, це може варіюватися залежно від індивідуальних факторів та потреб організму.

Чи можна вагітним какао? 

Тут однозначної відповіді немає. З одного боку, какао містить фолієву кислоту, цинк та залізо, які є дуже корисними для жінки в період вагітності. Гарячий напій допоможе майбутнім мамам впоратися з апатією, роздратованістю і різкими перепадами настрою.

Але водночас какао — сильний алерген. Якщо жінка схильна до алергії, то потрібно проконсультуватися з лікарем чи варто включати какао в раціон, щоб не нашкодити ні собі, ні майбутній дитині. 

Якщо протипоказань немає, то какао потрібно пити з молоком. Напій повинен бути не занадто концентрованим, на день достатньо випивати одне горня. Крім того, какао можна використовувати у приготуванні багатьох десертів і випічки.

Що лікує какао?

Какао містить багато антиоксидантів та корисних речовин, які можуть добре впливати на наш організм. Якщо регулярно пити какао, то це сприятиме передчасному старінню клітин в організмі. Також какао допомагає знизити ризики ракових захворювань і сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Серед інших переваг какао: 

  • Знижує рівень «поганого» холестерину в крові, нормалізує рівень цукру та зменшує запалення.
  • Антиоксиданти в какао знищують вільні радикали, тому регулярне вживання напою знижує ймовірність захворювань.
  • Какао містить поліфеноли, що покращують еластичність судин, тому налагоджується якісне постачання крові до мозку. 
  • Антиоксиданти в какао старінню шкіри захищають шкіру та запобігають передчасному старінню.
  • В какао також є триптофан, який покращує настрій та відповідає за почуття щастя. 

Поради з вибору якісного какао

Важливо знати, як обрати якісне какао, бо якщо до ваших рук потрапить дешева копія продукту, жодної користі і задоволення від споживання ви не отримаєте. Багато інформації ми можемо дізнатись з упаковки товару, тож на неї і варто звернути свою увагу на початку. Впевніться, що пакування є абсолютно герметичним та не має пошкоджень. Неалкалізоване какао є кориснішим для нашого організму, оскільки воно не проходило хімічну обробку задля підсилення кольору та аромату. Зазвичай на упаковці такого какао-порошку стоїть відповідна позначка, але її правдивість краще перевіряти в розділі “склад”. Будь-які ароматизатори чи барвники – причина відмовитись від цієї продукції. 

Якщо є можливість перевірити і сам порошок – зробіть це. Звертайте увагу на три важливі ознаки: колір, запах і консистенція. Колір має бути насичено коричневим. Занадто темний або світлий какао може містити різні домішки і його смак постраждає. Якісне какао також має пряний запах шоколаду. Якщо аромат слабкий або неприємний – це свідчить про додаткову обробку порошку, тож він буде несмачним і некорисним. Консистенція продукту має бути рівномірною, без грудок. Наявність грудок – ознака поганого зберігання або вичерпаного терміну придатності. В обох випадках смак буде зіпсований, а якщо строк придатності закінчився – то цей продукт буде ще й шкідливим. Якісно вибраний какао-порошок принесе вам багато користі і задоволення, а приготовані солодощі або випічка – потішать своїм смаком.

Рецепт гарячого напою з какао

А тепер розповімо, як варити какао, щоб напій вийшов смачним та зігріваючим. У складі немає доданого цукру та продуктів тваринного походження, тож він підійде усім!

Інгредієнти:

  • 3 склянки мигдального молока або іншого рослинного молока
  • 3-4 столові ложки какао-порошку
  • ⅓ чашки сушених фініків
  • 1 чайна ложка екстракту ванілі (це не обов’язково, але надасть напою приємного аромату)
  • ⅓ склянки мигдальної олії

Приготування:

  1. Висушені фініки без кісточок ненадовго замочіть у гарячій воді.
  2. Помістіть усі інгредієнти, що залишилися, у швидкісний блендер і додайте замочені фініки. Подрібніть усі продукти на найвищій швидкості, доки консистенція не стане повністю кремовою. Це може зайняти до 1 хвилини.
  3. Помістіть усю суміш в невелику каструлю і розігрійте її на середньому вогні. Нагрівайте її лише до тих пір, поки вона не стане достатньо гарячою, щоб її можна було пити.
  4. Подавати напій можна зі взбитими кокосовими вершками або ж присипаним чорним шоколадом. Смачного!

А щоб какао-брейк був ще приємнішим, радимо поєднати напій з одним зі смаків батончиків FIZI. Для їх глазурі ми використовуємо какао найкращої якості, тож смак та текстура вас неодмінно потішать. Обрати батончики ви можете на сторінці Guilty Pleasure, де зібрані всі смаки та варіанти пакування шоколадних батончиків FIZI.

Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.