Перейти до вмісту
Мигдаль & здоров'я: усе, що потрібно знати про корисні властивості цього горіха

Мигдаль & здоров'я: усе, що потрібно знати про корисні властивості цього горіха

Мигдаль – це один з найпоширеніших горіхів у світі, він є цінним джерелом білків, жирів, вітамінів та мінералів. Горіх відомий своїми поживними властивостями, які запобігають появі раку, зміцнюють кістки, а також сприяють здоровʼю серця. Сьогодні ми детально розглянемо, яку має мигдаль користь та дізнаємось, як правильно його вживати.

Поживні властивості мигдалю

Мигдаль багатий на протеїни – білок в ньому складає 21 грам на 100 грамів продукту. 

Якщо ви вперше купуєте мигдаль, і не знаєте, скільки на день можна їсти – радимо їсти не більше 15-20 штук. Для дітей порція становить 5 горішків, в раціон вводити варто поступово, даючи дитині спершу спробувати несмажений мигдаль. Калорійність такої порції (28 грамів) – 160 калорій. Цей горіх містить важливі мінерали та вітаміни, такі як кальцій, калій, натрій, залізо, фосфор, вітамін B6 та ніацин. Він також включає антиоксиданти, зокрема каротиноїди та флавоноїди, які допомагають боротися зі стресом.

мигдаль корисні властивості

Користь і шкода мигдалю

  1. Підтримка здоров'я серця: мигдаль містить корисні жири, як мононенасичені, так і поліненасичені, що в свою чергу допомагає знизити ризик розвитку хвороб серця. Дослідження показали, що регулярне вживання мигдалю може допомогти контролювати рівень холестерину в крові та покращити кровообіг. Крім того, він містить велику кількість магнію, який є важливим елементом для підтримки здоров'я кровоносної системи.
  1. Захист від вільних радикалів: горіх містить антиоксиданти, які можуть допомогти захистити клітини людського організму від пошкоджень вільними радикалами. Це допомагає зменшити ризик розвитку різних захворювань, таких як рак.
  1. Зміцнення кісток: у складі мигдалю є велика кількість кальцію та фосфору, які допомагають підтримувати здоров'я кісток та зубів. Регулярне вживання мигдалю може зменшити ризик розвитку остеопорозу та інших захворювань кісток.
  1. Покращення стану шкіри: мигдаль містить велику кількість вітаміну Е, який є важливим антиоксидантом та допомагає захистити клітини від пошкоджень вільними радикалами.
  1. Підтримка нервової системи: у даному горіхові є багато магнію та вітаміну B2, які допомагають підтримувати здоров'я нервової системи та зменшують ризик розвитку депресії та інших захворювань.

Тепер ми знаємо, чим корисний цей горіх, але він також може нанести шкоду організму, якщо не знати, як правильно вживати мигдаль. В першу чергу, мигдаль може становити небезпеку для людей, що мають алергію на цей чи інші види горіхів. Алерген, що міститься в рослині мигдалю, має назву амандин (або ж мигдалевий протеїн) і викликає гостру алергічну реакцію в людей, схильних до неї. Крім того, мигдаль має в своєму складі фітинову кислоту, яка у великій кількості може ускладнювати поглинання організмом деяких мінералів, зокрема заліза та цинку. Тож варто споживати мигдаль у помірних кількостях та обмежувати його вживання, якщо ви маєте алергічні реакції на горіхи.

як смажити мигдаль

Як зберігати, чистити та смажити мигдаль?

Мигдаль – дивовижно смачний та корисний горіх, який чудово поєднується з фруктами, салатною зеленню, шоколадом та іншими продуктами. Та щоб зберегти його користь і отримати максимум задоволення, варто пам’ятати, як зберігати та як смажити мигдаль.

Якщо ви плануєте вжити мигдаль найближчим часом – зберігайте його в сухому місці при кімнатній температурі. Мигдаль потрібно тримати у герметичному пакованні або закритому контейнері, щоб уникнути потрапляння вологи та комах. Якщо ж ви хочете зберігати мигдаль протягом тривалого терміну, то краще тримати його в холодильнику чи морозильній камері. Холод допоможе зберегти свіжість та хрумку структуру горіха. Перед зберіганням в холодильнику рекомендується помістити горіх в пластиковий контейнер або вакуумний пакет. А перед заморожуванням краще розділити мигдаль на порції та зберігати його в пластикових пакетах зі зручною застібкою.

Смажений мигдаль хрусткіший та має більш насичений смак, в порівнянні зі своєю “сирою” версією. Щоб обсмажити та просушити горіхи, спершу варто очистити їх від шкірки. Це легко зробити за допомогою окропу, адже при контакті з високими температурами та вологим середовищем шкірка сама відділяється без додаткових зусиль. На попередньо розігріту пательню насипте очищений мигдаль та рівномірно розподіліть горіхи по поверхні. Додавати олію не треба, адже мигдаль вже містить достатньо жирів. Помішуючи горішки лопаткою слідкуйте, щоб вони не пересмажились та не підгоріли. Ідеально обсмажений мигдаль має золотисто-брунатний колір, що рівномірним шаром спостерігається вздовж усього ядра. Перекладіть ядра на паперові рушники, щоб ті охололи та віддали зайвий жир.

Як вживати мигдаль?

Мигдаль – універсальний продукт, який широко використовують в гастрономії для приготування різноманітних страв. З нього роблять мигдалеве молоко, пасту, борошно і навіть лікер. Ось декілька варіантів, як ще можна застосовувати цей горіх:

  1. Додавати до каш та граноли – мигдаль принесе новий відтінок цим буденним стравам.
  2. До кондитерських виробів – мигдаль можна використати при виготовленні марципану, макаронс, цукерок, печива і тортів.
  3. В салатах та гарнірах – особливо гарно він поєднується з рисом, кускусом, молодою капустою, шпинатом на кіноа.
  4. Як додаток до м’ясних страв – мигдалеві пластівці підкреслюють смак м’ясних продуктів, зокрема курки та яловичини.

Також мигдаль часто використовують в приготуванні різноманітних закусок та домашніх солодощів. Пропонуємо вам цікавий рецепт, за допомогою якого ви зможете приготувати легку і корисну закуску з мигдалю.

рецепт батончиків з мигдалю

Батончики з мигдалем та журавлиною

Інгредієнти:
  • ¼ склянки меду
  • ¼ чайної ложки ванільного екстракту
  • 2 столові ложки борошна
  • 2 столові ложки мигдалевої пасти (можна використовувати і інші горіхові пасти)
  • ¼ чайної ложки солі
  • 200 грамів мигдалю (можна додавати і інші горіхи, зокрема кеш’ю)
  • ¼ склянки сушеної журавлини
  • ¼ склянки соняшникового насіння

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°C та застеліть пергаментом форму для випікання розміром 20х20.
  2. Змішайте мед, борошно, сіль, ваніль і горіхову пасту.
  3. За допомогою блендера подрібніть горіхи. Це також можна зробити руками.
  4. До медової суміші додайте журавлину, горіхи і насіння соняшнику та перемішайте масу.
  5. Перекладіть суміш у підготовлену форму для випікання та рівномірно розподіліть її по поверхні.
  6. Випікайте суміш 12-15 хвилин, поки вона не стане золотистою. Дістаньте форму з духовки та дайте охолонути.
  7. Поставте форму в холодильник на 1 годину або до повного охолодження, а потім дістаньте та поріжте готову масу на прямокутні шматочки.
  8. Батончики готові до вживання і можуть зберігатися в герметичному контейнері при кімнатній температурі протягом 1 тижня.
як правильно вживати мигдаль

А якщо ви не хочете витрачати час на приготування, але бажаєте скуштувати натуральні батончики з мигдалю – радимо звернути увагу на український бренд FIZI. В асортименті представлені дві лінійнки – Guilty pleasure та Protein. В складі батончиків тільки натуральні рослинні інгредієнти без доданого цукру. Якщо ви слідкуєте за своїм раціоном і хочете вживати більше рослинного білка – спробуйте батончик "Almond + choco". Начинка з мигдалю та ізоляту горохового протеїну в ніжній шоколадній глазурі – цей смачний не лише смачний, а й поживний, адже містить понад 12 грамів білка. А для любителів більш класичних солодощів пропонуємо смак "Сoconut cookie + almond", який зібрав в собі ніжність кокосової стружки, хрустку текстуру шматочків мигдалю та насичений шоколадний смак глазурі. Купити корисні батончики можна в соло-наборах або асорті-боксах з іншими смаками.

Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.