Перейти до вмісту
5 ідей корисних перекусів

5 ідей корисних перекусів

Зазвичай при слові «перекус» виникають не зовсім здорові асоціації: чіпси, печиво, сухарики та солодощі в блискучих упаковках з довгим списком інградієнтів на етикетці. Звісно, в таких снеках майже немає нічого корисного, але корисний перекус може і має бути в раціоні. Звичайно, якщо він не заміняє основні прийоми їжі та не проковтується «на ногах». Сьогодні ми поділимося ідеями здорових перекусів із доступних інгредієнтів, які не лише не нашкодять, а тільки позитивно вплинуть на ваше здоров’я.

Користь та шкода перекусів: як перекушувати без шкоди для здоров’я?

Закусками, снками або перекусами зазвичай називають будь-яку їжу, яку вживають між сніданком, обідом та вечерею. Є кілька причин, чому багато людей перекушують хоча б раз протягом доби. Хтось відчуває голод після активного тренування або зайнятого дня в офісі, хтось не встигає з’їсти повноцінний обід і втамовує голод шоколадними цукерками чи хот-догом, для когось чай з солоденьким – звичка, яка допомагає розслабитися та відволіктися. Самі по собі перекуси не є поганими, якщо вони лише доповнюють основні прийоми їжі, а не заміняють їх. Перерва на фрукт, жменьку горіхів або протеїновий батончик допоможе відновити запаси енергії та покращить настрій, щоб успішно продовжуватити виконувати заплановане на день. З іншого боку, зловживання перекусами може легко перевищити ваші щоденні потреби в енергії, а це може сприяти розвитку ряду проблем зі здоров’ям.

  • Збільшення ваги

Якщо перекушувати через нудьгу, стрес, а не через почуття голоду, це часто призводить до збільшення ваги. Особливо, якщо їсти великими порціями, вживати висококалорійні продукти та не зважати на режим дня – наприклад, налягаючи на солодощі перед сном.

  • Карієс

Часте вживання їжі підвищує ризик розвитку карієсу. Якщо ваші зуби часто контактують з їжею, бактерії в зубному нальоті мають більше часу, щоб виробляти кислоти, які руйнують емаль. Особливо це стосується продуктів, багатих простими вуглеводами, оскільки цукри живлять бактерії зубного нальоту.

  • Проблеми з рівнем цукру в крові

Вживання солодких закусок, коли ви дуже голодні, дестабілізує рівень цукру в крові, спричиняючи його підвищення та наступні збої. Надмірне споживання солодкого, зокрема газованих напоїв, може призвести до виникнення гіпоглікемії або гіперглікемії. Тривалі проблеми з рівнем цукру в крові можуть мати небезпечні наслідки для вашого теперішнього та майбутнього здоров’я, починаючи від порушень кровообігу та закінчуючи інсультами.

Тож якщо ви турбуєтесь про своє здоров’я і не хочете мати справу з вищеперерахованими проблемами, до перекусів варто віднестись серйозно. Відчуваючи бажання перекусити, переконайтесь, що ви не пропустили і добре наїлися на основний прийом їжі. Часто тяга до солодкого серед дня свідчить про те, що раціон недостатньо збалансований і організму бракує довгозасвоюваних нутрієнтів. Пильнуйте, щоб на вашій тарілці на сніданок, обід та вечерю були присутні білкові продукти (боби, риба, м’ясо, сири, яйця), жири (натуральні олії, горіхи, насіння, риба, авокадо), складні вуглеводи (крупи, хліб та паста з цільнозернового борошна) та клітковина у вигляді овочів.

добова норма горіхів

5 ідей, що приготувати на перекус

Незалежно від того, обираєте ви перекус у дорогу, на пікнік чи дитині в школу, намагайтеся надавати перевагу натуральним продуктам з мінімальною обробкою.

 

    1. Овочі та хумус

      Прекрасна альтернатива чипсам та начосам на вечірці – це овочеві палички з ніжним хумусом. Нут, з якого роблять хумус, багатий на білок, клітковину та має низький глікемічний індекс. Це означає, що вживання такого білкового перекусу не викликає різкого підвищення рівня цукру в крові, а навпаки, забезпечує довготривале відчуття ситості.
    2. Горіхи 
      Зважаючи на велику кількість клітковини, білка та ненасичених жирів, горіхи завжди є мудрим вибором, коли мова йде про закуски. Хоча всі види горіхів корисні для здоров’я, деякі мають особливу користь. Бразильські горіхи багаті селеном, який допомагає при захворюваннях щитовидної залози, а фундук містить високий вміст фолієвої кислоти, що підтримує ріст клітин в організмі. Сміливо обирайте сирі або злегка підсушені горішки без глазурі та спецій, але і не зловживайте цим продуктом, адже добова норма горіхів для дорослого – 30-40 грамів.
    3. Грецький йогурт і суміш ягід
      Густий йогурт без цукру та добавок містить багато білка, а ягоди є одним із найкращих джерел антиоксидантів. Особливо варто спробувати цей прости рецепт в літній сезон, коли є доступ до різноманіття свіжих ягід.
    4. Протеїновий смузі
      Хоча смузі зазвичай асоціюється з детоксом, якщо додати до рецепту продукти, багаті на білок, цей напій може стати прекрасним перекусом, що втамовує голод. Експериментуйте з наповненням, додаючи до фруктів та овочів насіння гарбуза, коноплі, кунжуту, арахісове масло, листя шпинату, рослинне молоко або йогурт.
    5. Білкові батончики
      Це не лише їжа після тренування у спортзалі, а й корисний перекус в офіс, літак чи на перерву між парами в універі. Натуральні протеїнові батончики не тільки втамують голод, а й забезпечать організм додатковою порцією білка, необхідного для побудови м’язів. Спробуйте один з наших смаків батончиків з лінійки Protein і переконайтеся, наскільки зручним і поживним може бути перекус без цукру.

     

    корисні перекуси в офіс
    Обираючи, чим перекусити, задумуйтесь не лише про миттєве задоволення та подолання голоду, а й про вплив на організм від обраного продукту. Турбуйтесь про себе та обирайте тільки найкраще для свого здоров’я, а саме від компанії FIZI!
      Старіший пост
      Новіший пост

      Цікаво подивитись на батончики FIZI?

      Слідкуй за нами в Instagram

      Закрити (esc)

      Відгуки

      Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

      Age verification

      By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.