Перейти до вмісту
Як обрати безпечну та екологічну побутову хімію?

Як обрати безпечну та екологічну побутову хімію?

Чим усвідомленіше ми живемо, тим краще розуміємо, що здоровий спосіб життя – це більше, ніж харчування, сон та заняття спортом. Концепція здорового лайфстайлу розповсюджується й на вибір здорових продуктів, які є необхідними для закриття побутових потреб: одяг, засоби для догляду за собою, інвентар для прибирання, побутова хімія тощо. І чим свідомішим та екологічним є наш підхід, тим краще відчуватиме себе планета, яка дає нам кисень, воду та їжу. Розповідаємо, як створити здорове середовище вдома, щоб жити у чистому просторі із турботою про природу. 

Чому варто обирати екологічну побутову хімію

Чистота вдома завжди дарує відчуття оновлення та затишку. У добре провітреному та чистому просторі без зайвого візуального шуму легше зосередитися та розслабитися. Однак чи буде так само легко це зробити, якщо усвідомити, що засоби побутової хімії, які ми використовуємо щотижня або й частіше, заподіюють суттєву шкоду нашому організму й екології, від якої ми теж залежимо? 

Часто, миючі засоби – це суміш різних агресивних хімічних сполук, які допомагають швидко позбутися побутових забруднень різного ступеня тяжкості. І якщо відмити поверхні від плям виходить за лічені хвилини, то вплив хімічних сполук на довкілля і здоров’я людини може бути фатальним. 

Перед тим, як зрозуміти, як побутова хімія впливає на довкілля, розбираємо, на що впливає екологічний підхід до дому. 

як хлорка впливає на організм

Ось причини обирати екозасоби для дому: 

  • Екозасоби для прибирання безпечніші для дітей та тварин, оскільки вони містять природні інгредієнти, які найчастіше мають повністю рослинну формулу. Це знижує ризик того, що проявиться алергія на миючі засоби. 
  • Чисте повітря – це те, що ми отримуємо, використовуючи засоби без агресивних хімічних сполук. Зелена побутова хімія гарантує збалансованість безпеки та чистоти.
  • Мінімізація впливу на навколишнє середовище має бути ще одною мотивацією, щоб використовувати екологічні засоби для прибирання. Річ в тому, що хімічні сполуки у звичній нам побутовій хімії впливають на довкілля, викликаючи смог, псуючи якість води, ґрунту – і у довготривалій перспективі, негативно впливаючи на врожай, життя тварин та всієї екосистеми. Задля збереження природних ресурсів необхідно свідомо ставитися до використання побутової хімії. 
  • Зниження ризику розвитку астми та алергій. Органічна хімія значно рідше несе ризик подразнення шкіри, очей, дихальних шляхів, слизової. Складові органічної хімії є більш делікатними на усіх етапах використання засобів очищення. 
  • Екоприязне прибирання може бути більш доступним, оскільки для його виготовлення використовуються натуральні й прості складові, собівартість яких є набагато дешевшою за агресивні хімікати. Однак через ріст популярності екологічних товарів й поки що тільки ознайомлення з ними українського ринку, вартість часто є завищеною через маркетингові кампанії. При цьому доступні екологічні засоби для прибирання знайти цілком реально. 
  • Зрозумілий склад миючих засобів є рисою, яка дозволяє зрозуміти, що перед вами безпечна побутова хімія. Це дозволяє бути спокійними за своє здоров’я, а також мати вплив на бережливе використання ресурсів. 
  • Беручись за прибирання, важливо оцінити результат, якого ви прагнете. Що таке побутова хімія? Це засоби, які допомагають підтримувати приміщення, у якому ви перебуваєте, у чистому та сприятливому для знаходження стані. Відповідальний вибір продуктів для прибирання допоможе підтримувати чистоту, власне здоров’я та стан навколишнього середовища. 

    Як побутова хімія впливає на довкілля

    Щоб підтримка екосистеми була можливою, важливо розуміти, від чого ми її захищаємо. Екологічний вплив на воду та повітря буде реальним, вистачить зрозуміти, як побутова хімія впливає на довкілля. 

    Усі хімічні засоби, які ми використовуємо для прибирання, в результаті змивання потрапляють у ріки, озера, моря та океани, впливаючи на якість води, яку ми також вживаємо. Через те, що усе в природі пов’язано й співіснує як єдиний організм, забруднення води впливає на забруднення повітря та ґрунту, і навпаки. Через це може настати природна деградація компонентів.

    Щоб цей коло оберт був максимально безпечний, важливо використовувати засоби із натуральних складових або засоби, які містять біорозкладні речовини. 

    Також важливо розуміти, що неекологічний склад побутової хімії – це частина проблеми. Тара, у якій продаються миючі засоби стає сміттям, як тільки спустошується, при цьому планета зазнає збитків ще на моменті виробництва пляшок, коробок та плівок, у які розсипаються та розливаються засоби для прибирання. 

    Безвідходність – мета, яку ми маємо переслідувати, роблячи покупки й піклуючись про свій добробут. Безвідходна економіка – те, до чого рухаються розвинені країни сучасного світу, щоб забезпечити чисте майбутнє населенню та планеті. Тому, щоб охорона здоров’я та природи була ефективною, важливо дослідити, що саме у побутовій хімії негативно впливає на планету та організм людини. 

    Як обрати безпечну та екологічну побутову хімію

    Яких речовин у побутовій хімії варто уникати

    З побутовою хімією працює те ж правило, що й з харчовими продуктами: хочете бути впевненими у якості продукту, дивіться склад та маркування. Загалом, для піклування про планету та здоров’я, варто уникати засобів, які містять фосфати, хлор, мікропластик й ароматизатори. 

    Фосфати – це солі фосфорної кислоти. Це біогенний елемент, який разом з азотом є необхідними для функціонування всього живого на Землі. Однак, якщо цих елементів надто багато в воді, знижується рівень кисню, що призводить до загибелі риби та розростання водоростей. Це унеможливлює потрапляння сонячного світла та кисню і якість води псується. Від нас залежить, матимемо ми джерело води для життя чи ні. Тепер, коли краще зрозуміло, що таке фосфати,  бажано використовувати безфосфатні пральні порошки та інші безфосфатні мийні засоби.

    Хлор, частіше відомий як хлорка, є відомим промисловим засобом для прибирання та дезінфікування приміщень. Є певні норми дозувань хлору, які заведено вважати безпечними, однак цей засіб все одно несе небезпеку як планеті, так і здоров’ю. 

    Як хлорка впливає на організм людини? 

    • Можливий розвиток алергічних реакцій, які можуть призвести до астми, почервонінь на шкірі, свербежу, передчасного старіння.
    • У людей, які часто купаються у хлорованій воді, може зіпсуватися якість волосся: воно стане ламким, сухим, може розвинутися проблема випадіння волосся.
    • Пошкодження дихальних шляхів – одна з поширених проблем. При поганому розвитку подій можуть виникнути хімічні опіки дихальних шляхів, набряки легень, проблеми з бронхами. 
    • Також частими симптомами непереносності хлорки є болі в очах, кашель, нудота. 

    Мікропластик – це мікрочастинки пластику, які залишаються від звичайного пластика, оскільки він не може розкладатися повністю. Також мікропластик часто додають до побутової хімії та доглядових засобів, щоб поліпшити очищувальну ефективність продукту. На жаль, потім ці частинки потрапляють у водойми, забруднюючи навколишнє середовище.

    Ароматизатори мають насичений аромат завдяки хімічним сполукам. Вони можуть бути алергенами, а також часто є токсичними для навколишнього середовища. Якщо ви прагнете обрати засіб із ароматом, звертайтеся до екологічних брендів побутової хімії, адже вони використовують натуральні ароматизатори. 

    Також важливо випрацювати звичку звертати увагу на маркування товарів. Яку інформацію можна отримати з маркування товарів побутової хімії? 

    За можливості,  варто взагалі скоротити вживання побутових мийних засобів. Якщо ж вже купуєте хімію, уникайте пляшок та контейнерів з маркуванням 3, 6, 7. А у пошуках сертифікованої екологічної хімії, шукайте відповідні еколейбли. 

    Спробуйте натуральні засоби для прибирання, а саме – самостійно змішувати різні продукти, які завжди є вдома, щоб отримати мийний засіб. Сода, оцет, лимонна кислота, сіль, олія, господарське мило завжди є майже у всіх. Наприклад, лимонна кислота допоможе позбутися нальоту, сода – гарно очистить унітаз, а з пранням на відмінно впорається мило. 

    Батончики FIZI – найкращі помічники у прибиранні

    Батончики Fizi підтримають на шляху прибирання, даючи енергію та мотивацію. Протеїновий батончик Protein+Cacao смакуватиме перед активною діяльністю й подарує наснагу впоратися зі всім швидко та ефективно. З FIZI все легше, аніж здається. 

    Старіший пост
    Новіший пост

    Цікаво подивитись на батончики FIZI?

    Слідкуй за нами в Instagram

    Закрити (esc)

    Відгуки

    Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.