Перейти до вмісту
Що таке протеїн і як його вживати?

Що таке протеїн і як його вживати?

Протеїн, себто білок, є необхідним й незамінним елементом харчування кожного. Від нього залежить здоров’я м’язів, кісток, функцій мозку та багатьох процесів в організмі. З віком, для ефективного набору м’язів або просто для здоров’я, люди часто починають приймати протеїн додатково – порошок протеїну додають до страв або вживають, наприклад, протеїнові батончики чи коктейлі. Звичка отримувати більші порції білка з протеїном загалом не шкідлива – головне знати, який саме протеїн ви вживаєте та як він зроблений. Найважливіше про порошки протеїну розповідаємо в матеріалі. 

Що таке протеїн?

Порошок протеїну – це формат протеїну, вилучений з багатих на білок продуктів. Джерелом протеїну є:

  • Рослинні продукти: соя, горох, квасоля, різні насіння.
  • Продукти тваринного походження: яйця та молоко. 

Є чисті порошки протеїну та порошки з додатками, які містять вітаміни, мінерали,  можуть мати певний смак – наприклад, шоколадний. Це все – наповнювачі, які можуть не впливати на якість протеїну, але через вміст цукру негативно впливати на організм в цілому. Важливо, щоб наповнювач мав природне походження, тому варто перевіряти склад обраного протеїну перед купівлею. 

як роблять протеїн

Як роблять протеїн?

Якщо пояснювати як роблять протеїн зрозумілою мовою, то отримується порошок через видалення жирів та небілкових елементів. У цьому допомагає спеціальна фільтрація. Процеси вироблення протеїну з продуктів тваринного походження і з рослинних джерел схожі. 

Молочний протеїн є найбільш популярним. Для його виготовлення сировина – сироватка або казеїн – проходить через процес відділення білка від жирів, цукрів та інших елементів. Далі відокремлений протеїн піддається фільтрації та очищенню – пастеризація є важливим процесом виготовлення будь-яких харчових продуктів.  Після цього відбувається процес висушення. Так, готовий натуральний продукт вже є готовим до вживання. У виготовленні деяких протеїнів використовуються й інші процеси, коли порошок можуть наповнити певними додатками. Часто це аргінін, ензими та певні речовини, які полегшують засвоєння протеїну організмом. 

Процес виготовлення протеїну з рослинних джерел подібний до виробництва тваринного протеїну. Певні відмінності процесу виготовлення можуть бути залежно від того, з чого роблять протеїн. Наприклад, кроки виготовлення протеїну із сої та гороху повністю повторюють кроки виготовлення молочного протеїну. Натомість протеїн з деяких рослинних джерел ще піддають процесу гідролізу, щоб розщепити їх на менші сполуки й полегшити таким чином процес засвоєння та травлення. 

Рослинний протеїн часто піддається поліпшенню смаку та зовнішнього вигляду. Тому варто звертати увагу, який барвник використовує компанія, які підсолоджувачі та чи є ризик того, що у складі протеїну є небезпечна хімія. 

Загалом, протеїн є повністю безпечним продуктом, який можуть спокійно вживати як спортсмени, так і звичайні дорослі, так і діти. Далі пояснюємо який протеїн для яких цілей вживати та з чим поєднувати. 

Типи та застосування протеїну

Білок є незамінною складовою повноцінного раціону. Найкращими джерелами білка є сир, йогурт, яйця, риба, м’ясо, бобові. Важливим доповненням білкових продуктів є овочі, фрукти та злакові культури. Тому коли ви вживаєте білок у вигляді порошку протеїну, його теж можна поєднувати з фруктами та овочами, наприклад, в смузі, щоб урізноманітнити раціон.

Але який протеїн обрати? 

Протеїн, з чого роблять порошок та що в нього додають, напряму впливає на процес засвоєння продукту організмом та досягнення цілей, коли ви, до прикладу, хочете набрати м’язи в тренажерному залі. 

Ось найпоширеніші види протеїну:

  • Сироватковий. Виготовляється він з молочної сироватки. Спортсменам радять вживати його за 40 хвилин перед тренуванням або через 30 хвилин після. Засвоюється сироватковий протеїн протягом 1,5-2 годин.
  • Казеїновий. Він перетравлюється протягом майже 6 годин, тому підходить для виснажливих тренувань або важких робочих днів. З ним варто бути обережними при непереносності лактози. Також краще не вживати його на ніч при схудненні, бо прості вуглеводи у складі казеїну перетворяться в жир. 
  • Казеїново-сироватковий. Це молочний протеїн, який достатньо довго засвоюється, містить амінокислоти та може стати гарним перекусом протягом дня. 
  • Яєчний протеїн. Такий протеїн містить багато амінокислот, повільно засвоюється та підходить тим, хто не вживає лактозу. 
  • Гороховий протеїн. Є гарною заміною протеїну з сировини тваринного походження. Гороховий протеїн містить дев’ять незамінних амінокислот і засвоюється достатню кількість часу, щоб відновитися після тренування або провести день активно. 
  • Соєвий протеїн. Ще одна альтернатива рослинного протеїну, яка підійде вегетаріанцям та веганам. 

При вживанні будь-якого протеїну важливо розуміти, що порошковий протеїн може бути лише доповненням раціону і не може заміняти білок на щоденній основі. Адже разом з білковою їжею організм отримує й інші необхідні елементи, яких білковий продукт позбавляється під час виготовлення протеїну. 

протеїнові батончики

Протеїнові батончики FIZI

Протеїнові батончики Fizi є влучним перекусом між робочими зустрічами, під час навчання, тренувань, в подорожах – у будь-який час. У протеїнових батонах Fizi використовують ізолят протеїну горохового, який містить 85% білка і є настільки поживним, що енергія надихає і думати, і діяти. Обирайте свої протеїнові батони з лінійки Protein і насолоджуйтесь енергією життя.
Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.