Перейти до вмісту
Магія початку дня: секрети здорового ранку

Магія початку дня: секрети здорового ранку

Ранок зазвичай є тією частиною дня, яку або люблять, або ненавидять. Він асоціюється з раннім підйомом, неможливістю поснідати та роздратуванням, яке буде із вами решту дня. Однак це скоріше перебільшене сприйняття того, як виглядає початок дня, аніж реальність. Гарний ранок – це старт дня, який дарує позитивний настрій, на який ми налаштовуємося з вечора. Більше про це та корисні поради, як розпочинати свої дні приємно, читайте в матеріалі.

Що таке – правильний початок дня?

Правильний початок дня – це коли ранкові ритуали дають енергію, наповнюють натхненням та бажанням прожити новий день, досягти своїх цілей, подолати проблеми та помічати приємні дрібниці. 

Сучасний світ влаштований так, що абсолютна більшість людей починає свої дні не пізніше восьмої ранку й має можливість присвятити час собі та близьким починаючи з шостої вечора – так традиційно з року в рік виглядають типові будні. Однак багато хто погодиться, що такий графік є некомфортним. Тому тримати себе в адекватному стані й навіть бути активними та продуктивними нам допомагають ранки, які важливо підлаштувати під себе таким чином, щоб хоча б дві години після пробудження були присвячені улюбленим справам та ритуалам початку дня. 

Важливо усвідомити, що продуктивний день починається тоді, коли починається ранок. І навіть якщо ваш ранок починається ближче до обіду, наявність певних ритуалів, серед яких легка фізична активність, поживний сніданок та 30 хвилин за улюбленим заняттям, зроблять ваш день приємним та наповненим. Далі пересвідчуємося, які ранкові звички є особливо корисними для початку дня.

Корисні звички для здорового початку дня

Коли ви прагнете бути енергійними та продуктивними протягом дня, важливо розуміти, що корисні звички людини мають розповсюджуватися на весь день, а не бути щоранковим актом примусу. 

Корисна звичка – це певна дія, яку ви регулярно виконуєте для гарного самопочуття та якісного життя. І якщо бути достатньо дисциплінованими й добре про себе піклуватися, ви розвинете стресостійкість, покращите когнітивну функцію мозку, отримуватимете більше задоволення від спілкування з іншими, будете емоційно збалансованими й матимете наповнене життя. 

Щоб це було осяжним, важливо покривати такі базові фізичні й психічні потреби: 

  • Достатній сон
  • Якісний та глибокий сон є найнеобхіднішим інструментом для поновлення внутрішніх ресурсів в житті кожної людини. Під час сну відпочиває психіка та тіло, оновлюються клітини та функції організму. В середньому кожна людина потребує від 7 до 9 годин нічного сну, щоб відчувати бадьорість та сили.

  • Лімітований час за екраном
  • Світло з екранів наших гаджетів гальмує процес розслаблення нервової системи. Через це сон вночі може бути поверхневим й не давати відчуття бадьорості зранку. Щоб отримувати якісний сон, важливо дотримуватися режиму сну, відмовляючись від користування гаджетами хоча б за півгодини-годину до відходу до ліжка. 

  • Фізична активність
  • Рух є обов’язковою умовою, коли ви ведете здоровий стиль життя. Ранкова зарядка як підтримує фізичне та ментальне здоров’я, так й сприяє кращій розумовій активності та відчуттю енергії. До фізичної активності також відноситься прогулянка протягом дня або перед сном, щоб запустити в легені свіже повітря й абстрагуватися від буденних речей. 

  • Достатньо води
  • Гідратація необхідна організму, як свіже повітря та сон. Коли ми п’ємо достатньо води протягом дня, ми підтримуємо здорову температуру тіла, сприяємо травленню, здоровій роботі суглобів та очищенню організму. У середньому щодня варто випивати не менше 8 склянок води, тобто близько двох літрів води. 

  • Поживний сніданок
  • Здоровий ранок неможливий без гарного сніданку. Поживний сніданок закладає відчуття енергії та надає організму необхідні вітаміни, щоб тіло та мозок мали звідки брати сили для виконання роботи та прояву активності протягом дня. Нижче розповідаємо які саме продукти та в якій комбінації особливо корисно їсти на сніданок. 

  • Планування з вечора
  • Планувати свій день з вечора, виписуючи головні задачі на завтра – звичка, яка допомагає прокачати продуктивність. Не виключено, що зранку ви зміните пріоритетність задач або взагалі всі задачі, однак мозок запам’ятає, що день має бути активним і буде легше його розпочати. Так, мотивація на ранок пропрацьовується за багато годин до того, як ранок настане. 

  • Практика майндфулнес
  • Майндфулнес – це декілька хвилин в тиші наодинці з собою, які дозволяють визначити цілі дня, відчути своє тіло та емоції, зрозуміти свої потреби й підпорядкувати під них свій день. Майндфулнес може практикуватися як медитація, дихальні практики та просто звіряння із самим собою протягом 5-10 хвилин. Доведено, що майндфулнес сприяє зниженню стресу, тривоги та страху. Така ранкова релаксація допоможе почати день із чистою свідомістю та без зайвих думок.

  • Хвилинка на себе Наявність часу, який можна присвятити улюбленому заняттю, додатковій годині в ліжку, прогулянці або ще чомусь, що покращить настрій та сприятиме натхненню робити те, що треба – дуже важлива частина життя кожного. Від цього передусім залежить ментальне здоров’я та задоволеність життям в цілому. 
  • Усі ці пункти разом є важливим набором звичок, який може бути пам’яткою, як варто піклуватися про себе, щоб весь день включно з ранком приносив приємні відчуття. А окрему увагу хочемо приділити сніданку. 

    Яким має бути сніданок?

    Щоб сніданок наповнював нас базовою енергією на цілий день, він має бути поживним та збалансованим. Добрий сніданок той, який складається з клітковини, білку, корисних жирів та мікроелементів. 

    Найкраще готувати сніданок самостійно й робити його з цільних продуктів. Готові сніданки часто містять рафінований цукор, швидкі вуглеводи та шкідливі домішки. Такі сніданки дають миттєве насичення та сплеск енергії на годину часу, після чого відчувається ще більша слабкість та голод. Тому важливо наповнювати себе якісними продуктами. 

    До продуктів, які рекомендовано вживати на сніданок, належать:

    • Яйця
    • Грецький йогурт
    • Вівсянка
    • Ягоди
    • Кисломолочний сир
    • Цілозерновий тост
    • Горіхи та насіння
    • Протеїнові коктейлі та смузі
    • Фрукти

    Для отримання збалансованого сніданку, важливо комбінувати різні групи продуктів в одному прийомі їжі. Прикладом поживного сніданку є омлет з цілозерновим тостом та грецький йогурт з фруктами на десерт. Також можна дозволити собі філіжанку кави з молоком, але без цукру. 

    FIZI – найкращий друг у будь-який час дня

    Батончики Fizi є справжніми рятівниками, коли треба швидко, корисно та смачно перекусити. Якщо ви вирішили розпочати свій день разом з Fizi, тоді поживним варіантом стануть батони з Keto-лінійки та з лінійки Protein. У лінійці Keto батончики приготовані із думкою про тих, хто любить солодке, але дотримується низьковуглеводного харчування. Поживна рецептура наситить та підніме настрій. Натомість у лінійці Protein є великий вибір протеїнових батонів, які стануть відмінним сніданком, якщо вам треба позбутися голоду на тривалий час. А враховуючи, що усі батони Fizi мають веганський склад та не містять глютену та рафінованого цукру, їх можна їсти сміливо та майже без обмежень. Смачного!

    Старіший пост
    Новіший пост

    Цікаво подивитись на батончики FIZI?

    Слідкуй за нами в Instagram

    Закрити (esc)

    Відгуки

    Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.