Перейти до вмісту
Від ягід до насіння: у чому секрет суперфудів?

Від ягід до насіння: у чому секрет суперфудів?

Що таке суперфуд? Чому суперфуди вважаються надзвичайно корисною їжею? Наскільки маркетинг є причиною розвитку тренду на вживання суперфудів та популярність яких продуктів є виправданою? Розбираємося, яка є доказова база на користь суперфудів та що насправді треба їсти для здоров’я.

Що таке суперфуди?

Суперфуди – це харчові продукти, які відрізняються особливою користю для організму, тому що містять велику кількість корисних речовин, серед яких вітаміни, мінерали, антиоксиданти, поліфеноли, омега-3 жирні кислоти, фітонутрієнти, фітокомпоненти, мікроелементи та інші. 

Найчастіше до суперфудів відносять ягоди, насіння, зелені листові овочі, морепродукти. Цим продуктам приписують відстрочування старіння та захист організму від вільних радикалів, завдяки чому імунна система функціонує без збоїв. Також суперфуди неодмінно мусять бути частиною харчування, коли ваша дієта має відповідати певним вимогам: наприклад, якщо у вашого організму є специфічні потреби або ви займаєтеся спортом і маєте вживати окреслені групи продуктів для відновлення. 

Загалом харчова промисловість часто використовує термін «суперфуд» для позначення виключної корисності виробленого продукту. Активне використання цього терміну у харчовій галузі провокує недовіру й схиляє до думки, що суперфуди – це лише тренди, які не передбачають турботи про здоров’я споживачів. Навіть у дослідженні опублікованому у 2023 році на сайті The National Center for Biotechnology Information вказано, що термін superfoods використовується у маркетингових цілях й рекламовані продукти часто можуть не мати відношення до здоров’я та здорового харчування.

Однак на які б кроки заради продажів не йшли маркетологи, продукти, які справді є надзвичайно корисними та можуть вважатися супер їжею дійсно існують. І ми як мінімум бачимо їх щоразу, коли йдемо на закупи до супермаркету або на ярмарок, а більшість фруктів та овочів ще й регулярно вживаємо. 

Які продукти вважаються суперфудами та що про них говорить наука?

До суперфудів належать продукти, якими варто збагачувати щоденне збалансоване харчування. Такі продукти містять харчові речовини сприятливі для здорової роботи різних функцій організму. Також корисні властивості таких продуктів часто підтверджують наукові дослідження, тому їх вживання може мати профілактичний ефект для деяких захворювань. 

Суперфудами вважаються різноманітні продукти від овочів та фруктів до м’ясних виробів, насіння, олій та прянощів. До найвідоміших продуктів, які радять їсти регулярно, належать:

  • Зелені листові овочі
  • В них міститься висока кількість нутрієнтів, як фолієва кислота, цинк, кальцій, залізо, магній, вітамін С та клітковина. Згідно з дослідженнями, регулярне вживання листових овочів може знизити ризик захворювань серця й діабету 2 типу, а протизапальні властивості зелених листових овочів можуть захистити від деяких видів раку. Тому збагачуючи раціон овочами, придивіться до міксу салатів з кейлом, мангольдом та шпинатом. 

  • Ягоди
  • Ягоди, особливо темного насиченого кольору, є скарбницею антиоксидантів, вітамінів, мінералів та клітковини. Малина, полуниця, ожина, лохина, журавлина, шовковиця, чорна смородина так інші ягоди настільки насичені антиоксидантами, що допомагають організму боротися з вільними радикалами, захищаючи та зміцнюючи імунітет. Також доведено, що вживання ягід може бути ефективним у лікуванні різних розладів травлення та імунітету. 

  • Бобові
  • Ця група продуктів є багатим джерелом білка та клітковини, тому є однією з відмінних замінників продуктів тваринного походження, коли ви дотримуєтеся рослинного харчування. Також бобові є джерелом вітаміну В та мінералів. Окрім профілактики діабету 2 типу, бобові допомагають утримувати здорову вагу, завдяки здатності надавати відчуття наповненості та ситості. 

  • Горіхи та насіння
  • Високий вміст рослинного білка, клітковини та корисних серцю жирів робить горіхи та насіння суперфудом. Дослідження показали, що горіхи та насіння мають протизапальні властивості, захищаючи організм від оксидативного стресу, а, наприклад, мигдаль радять вживати для втрати ваги при збалансованому харчуванні. Також придивіться до горіхів пекан, фісташок, насіння чіа, арахісу, насіння льону.

  • Лосось
  • Ця надзвичайно поживна риба постачає в організм селен, омега-3 жирні кислоти, білок, вітаміни групи B та калій. Корисні жири мають протизапальну дію, що має корисний вплив на організм. Підтримка здорової ваги, зниження ризику хвороб серця та діабету теж у списку бенефітів від вживання лосося. Фахівці радять вживати лосось два-три рази на тиждень. 

    Також до продуктів, які можна вважати суперфудами, належать зелений чай, яйця, авокадо, куркума, гриби, батат, водорості, імбир, оливкова олія, часник, грецький йогурт, мед та багато іншого. За збалансованого харчування, кожен продукт, який вважається суперфудом, час від часу присутній у раціоні кожного. Важливо пам’ятати, що енергія організму залежить від різноманітного харчування, яке має містити як продукти, які заведено вважати здоровими, так і смаколики, які можна собі інколи дозволити. 

    Як суперфуди можуть використовуватися у щоденному харчуванні? 

    Споглядаючи на своє харчування, коли в ньому є всі групи продуктів зі збалансованого раціону – білки, жири, вуглеводи, клітковина, тоді у вашому раціоні точно є суперфуди. Також, якщо у вашому житті є будь-яка фізична активність: чи то фітнес, чи то плавання, чи танці, і ви стежите за тим, що потрапляє до вас на тарілку, тоді у вашому раціоні теж точно є суперфуди. 

    Фахівці з харчування радять вживати продукти з кожної групи під час кожного приймання їжі. А ще стежити за тим, з чого складаються ваші перекуси й контролювати те, що потрапляє у ваш організм з рідиною – наприклад, рідко вживати каву з сиропом, алкоголь, пакетовані соки. Натомість надавати перевагу трав’яним чаям, воді. 

    Є варіант урізноманітнювати раціон, тобто час від часу харчуватися новими продуктами. Зокрема це стосується білка: спробуйте частіше замінювати м’ясні страви рибними, вживати бобові, тофу та соєві продукти. На десерт їсти ягоди, фрукти, грецький йогурт, горіхи. Обов’язково варто пам’ятати про клітковину – половину тарілки мають складати овочі, а листові салати будуть відмінним доповненням щоденного раціону. 

    Наділення їжі «супер якостями» схиляє ділити харчові продукти на хороші та погані, тоді як будь-яка їжа дає організму чи то насичення, чи енергію, чи поживні речовини. Важливо робити своє харчування різноманітним та збалансованим, щоб підтримувати здоров’я організму. Натомість збільшувати вживання якогось продукту варто за рекомендаціями лікаря або, наприклад, під час зміни сезонів. Золоте правило – харчуватися сезонними продуктами й стежити за рівнем вітамінів та мінералів у холодний сезон. При цьому завжди варто уважно ставитися до потреб організму та фізичного стану. 

    Чому варто спробувати FIZI?

    Батончики FIZI є прикладом корисного десерту та перекусу, який наситить організм енергією після тренування, перед важливою зустріччю, стане приємною компанією під час чаювання та поживним снеком в дорозі. При цьому інгредієнти батонів дозволяють вважати їх суперфудом. Достатньо спробувати батон «Birthday cake» з сублімованою вишнею, щоб запевнитися, що десерти можуть бути не лише надзвичайно смачними, але й корисними. 

    Старіший пост
    Новіший пост

    Цікаво подивитись на батончики FIZI?

    Слідкуй за нами в Instagram

    Закрити (esc)

    Відгуки

    Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.