Перейти до вмісту
Суплементи — нова назва БАДів чи щось нове?

Суплементи — нова назва БАДів чи щось нове?

Дієтичні добавки доповнюють харчування та допомагають підтримувати здоров’я, можуть сприяти профілактиці хронічних захворювань й відновленню після тренування. Багато дискусій точиться навколо того чи це справді ефективно, чи просто маркетинг. А ще чому ці речовини мають стільки назв – від добавок та суплементів до БАДів. Відповіді шукайте в матеріалі.

Що таке суплементи?

Суплементи, з англійської supplements, це харчові біологічно активні добавки, у складі яких є активні речовини, необхідні для здорового функціонування організму людини. Це можуть бути вітаміни, мінерали, жири, пробіотики, протеїн, амінокислоти, ботанічні екстракти та інші природні інгредієнти. Використовуються суплементи як доповнення раціону, щоб запобігти дефіцитам необхідних речовин, яких може не вистачати з харчуванням. 

В чому різниця між суплементами та БАДами?

БАДи – це біологічно активні добавки. Їх приймають для підтримання конкретних функцій організму чи органів. Наприклад, щоб компенсувати дефіцит певних речовин, поліпшити певну функцію організму, посприяти відновленню тіла, коли активний спорт має щоденну регулярність. Добавки можуть мати вигляд пігулок, капсул, порошків, рідин, ампул тощо. 

Суплементи та БАДи – це одне і те ж саме, а називання БАДів суплементами прийшло до нас з Америки. Суплементи можна приймати як за призначенням лікаря, так і самостійно, оскільки їх легко купити в аптеці, магазинах здорового харчування, замовити онлайн. Однак важливо відповідально ставитися до складу БАДів і обирати їх згідно з потребами організму та з огляду на його особливості.  

Головне правило у вживанні суплементів таке: суплементи, які ви приймаєте, мають закривати один запит і не мати додаткових домішок. Наприклад, якщо ви приймаєте вітамін D, у складі обраних вами БАДів має бути тільки вітамін D. Добавки, які налічують декілька речовин одночасно матимуть меншу ефективність. 

Яку потребу закривають суплементи при повноцінному харчуванні?

Повноцінне харчування – це раціон, який налічує різноманітні групи продуктів та харчові компоненти потрібні організму людини для здорового фізичного, психічного та розумового функціонування. Комплексний раціон є неодмінною основою  з забезпечення організму усіма поживними речовинами. Натомість додатки є корисним варіантом, коли деякі функції організму потребують більше речовин для оптимальної діяльності. 

Зокрема БАДи мають такі корисні властивості: 

  • Доповнюють харчування, коли з їжею людина отримує певні речовини в недостатній кількості;
  • Запобігають дефіцитам, серед яких часто трапляється недостатність заліза чи вітаміну D в організмі;
  • Закривають специфічні потреби, як підтримка імунітету, здоров’я серця, функцій мозку, м’язів тощо;
  • Закривають дефіцит при недостатній поживності раціону, коли людина проживає у місцевості, де немає природного джерела певних вітамінів або білку, БАДи допомагають якісно заповнити наявну прогалину. 

Однак разом з очевидними корисними властивостями, вживання суплементів має й певні ризики:

  • Побічні ефекти у вигляді алергій та персональної непереносимості великих дозувань певних речовин;
  • Специфічна взаємодія з ліками, які можуть втратити ефективність від контакту з деякими БАДами. Тому важливо консультуватися з лікарем перед прийманням суплементів, коли ви паралельно приймаєте лікарські засоби;
  • Передозування та неправильне вживання суплементів може призвести до неприємних наслідків. Важливо пам’ятати, що БАДи не є заміною жодних харчових продуктів і можуть вживатися як додаткове, а не основне джерело поживних речовин;
  • Відсутність регулювання на державному рівні – поширена проблема відносно суплементів у багатьох країнах. Відсутність протоколів з регулювання виробництв та поширення БАДів не дозволяє якісно відстежити ефективність суплементів, а ще може нести ризик споживачам. 

Споглядаючи на всі ці фактори, важливо вживати тільки сертифіковані БАДи й перед використанням вивчати можливі побічні ефекти та ризики. 

Наскільки безпечно вживати суплементи – що кажуть дослідження

Оскільки суплементи є доволі популярним продуктом, який активно використовують для підтримання здоров’я, виникає питання чи це новітні тенденції, повз які більш забезпечені верстви населення не можуть пройти, чи за модними БАДами стоїть ефективність та доказаність.

Щоб визначити чи є місце БАДам у вашому житті, корисним буде переглянути наукові дослідження або огляди на них. Наприклад, вивчаючи суплементи та їх ефективність, варто розуміти, що найчастіше їх вживають люди, які мають звички притаманні здоровому способу життя – опитування NIH 2019 року показало, що споживачі БАДів найчастіше зустрічаються серед людей з доходом вище середнього або високим, які ведуть здоровий спосіб життя, мають фінансову незалежність, статусну роботу і гарну освіту. Відповідно, стан їхнього здоров’я ще перед вживанням суплементів, вірогідно, є гарним і перевіряється на регулярній основі. Це дослідження вказує передусім на те, що складно простежити наскільки справді БАДи є ефективними, оскільки їх рідко вживають верстви населення з обмеженим доходом. 

Ще одне дослідження 2015 року, опубліковане в The New England Journal of Medicine, показало, що суплементи можуть нашкодити. Дослідження стосувалося дієтичних добавок, які популяризувалися як суплементи для схуднення та протидії ризику серцево-судинних захворювань. Дослідники наголосили, що високі дозування активних речовин можуть навпаки стати каталізаторами певних хвороб. 

Натомість дослідження 2020 року, опубліковане у науковому виданні The BMJ, показало, що немає чітких доказів, що суплементи, які поставляють в організм вітаміни та мінерали, чимось допомагають здоровим людям у запобіганні хронічних онкологічних захворювань чи хвороб серцево-судинної системи. 

При цьому все ж таки деякі суплементи можуть сприяти кращому самопочуттю: приймання кальцію та вітаміну D сприяють міцності кісток у жінок в перименопаузі; мелатонін допомагає налагодити режим сну при зміні часових поясів; клітковина запобігає хворобам серця; фолієва кислота корисна вагітним жінкам та жінкам, які планують вагітність; омега-3 жирні кислоти сприяють запобіганню серцевих хвороб – є дослідження, які це підтверджують і є дослідження, які не вбачають жодного ефекту від вживання суплементів. 

За нормального дозування та слідування рекомендаціям лікаря, БАДи спроможні покращити самопочуття та сприяти, наприклад, якісному сну та зменшенню тривожності, в залежності які суплементи та з якою метою ви приймаєте. Головне робити це з розумом і в міру. 

Як перевірити суплементи на державному рівні

Регуляція БАДів на державному рівні є важливим питанням, оскільки пріоритетною є безпека споживачів. Відповідно, контролюватися мають медичні аспекти виробництва суплементів, технології, які використовуються, та правовий статус підприємств-виробників. 

В Україні для підтвердження якості суплементу варто вимагати товарно-транспортну накладну відповідно до ст. 37 Закону України від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до законодавства України БАДи мають статус харчової добавки тому можна вимагати подивитися товарно-транспортну накладну, але жодних сертифікацій постачальник показувати не зобов’язаний. 

Найбільш якісно бренд суплементів та дозування підкаже лікар. Також перелік виробників, яким можна довіряти, вийде знайти на спеціальних сайтах. 

Які потреби закривають батончики FIZI?

Батончики FIZI закривають жагу солодкого, необхідність поживно перекусити та мати здоровий раціон. Щоб отримати максимум користі, спробуйте протеїнові батончики Matcha+Raspberry. Протеїн дасть буст енергії, а матча та малина подарують тілу порцію антиоксидантів. І все це без цукру та глютену та з повністю веганською рецептурою. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.