Перейти до вмісту
Модно бути веганом: як рослинне харчування насправді впливає на здоров’я

Модно бути веганом: як рослинне харчування насправді впливає на здоров’я

Якщо ще декілька років тому рослинне харчування здавалося трендом, то нині вибір бути веганом може бути продиктовано різними причинами. На зміну харчових звичок мотивують культурні впливи, соціальні аспекти, розвиток харчової промисловості, а ще – турбота про навколишнє середовище та етичний аспект поводження з тваринами. Розповідаємо все про веганство: як правильно переходити, яких змін очікувати та як зробити так, щоб організм отримував всі потрібні речовини. 

Чому популярно бути веганом?

Веганська дієта – це харчування, яке повністю складає рослинна їжа. Численні дослідження підтверджують, що рослинний раціон може вважатися повноцінним та мати корисний вплив на здоров’я. Однак лікарі частіше радять скоротити вживання продуктів тваринного походження, аніж повністю від них відмовитися. Тому вибір бути веганом надихається й іншими чинниками, пов'язаними зі стилем життя та культурними течіями в суспільстві, серед яких: 

  • Моральні цінності та етика є головною причиною для відмови від м’яса, риби, молочних продуктів, яєць, меду, а ще – шкіряних виробів та інших тканин та речей, для яких треба використовувати тварин. Вегани вважають, що усі тварини, включно з тими, які тисячоліттями присутні у харчуванні людей у різних куточках світу, мають право на життя та свободу. А ще є дослідження, що на рішення уникати або не вживати м’яса зовсім впливає наявність домашніх тварин в дитинстві. 
  • Впевненість в тому, що їжа тваринного походження не потрібна людині для виживання є ще одним аргументом. Це правда – дотримуючись повністю рослинного харчування справді можна мати повноцінний раціон з усіма потрібними нутрієнтами, навіть активно займаючись спортом. Для цього необхідно якісно дослідити потреби організму й мати веганські джерела живлення на заміну звичним продуктам тваринного походження. 
  • Персональні вподобання теж можуть схиляти до переходу на рослинне харчування. Людині може не подобатися смак або текстура м’яса, може бути наявна непереносимість лактози. Головне, дослідити всі ризики переходу на веганство, і їсти те, що хочеться. 

Чи безпечно бути веганом?

Перше, що асоціюється з ризиками для здоров’я на веганстві, це дефіцит необхідних організму речовин, які ми зазвичай отримуємо із продуктами тваринного походження. Різноманітність є запорукою повноцінності будь-якої системи харчування, однак при веганстві має ключове значення. Щоб запевнитися в цьому, варто зрозуміти, які неприємні наслідки може мати незбалансована рослинна дієта:

  • Дефіцит вітаміну В12 напряму впливає на нормальну функцію мозку, виробництво еритроцитів, утворення ферментів та зростання клітин. Більшість проблем зі здоров’ям серед веганів пов’язані саме з тим, що вітамін В12 є в дефіциті. Це може призвести до анемії, гастриту, інсульту, хвороби Крона та целіакії. Єдиним природним джерелом цього вітаміну є тваринні продукти – червоне м’ясо, яйця, риба та молочні продукти. У дотриманні збалансованої веганської дієти може допомогти вітамінізація та суплементи з потрібними речовинами. Найкраще підібрати вітаміни разом з лікарем. 
  • Ризик розвитку депресії та інших розладів настрою може спричинити дефіцит багатьох нутрієнтів, які звично є в харчуванні кожного, серед яких омега-3 жирні кислоти, фолати, цинк, кальцій, йод, залізо, і, знову ж таки, вітамін В12. Ці нутрієнти важливі для формування нейротрансмітерів – дофаміну, серотоніну та норадреналіну. Чим слабше вони виробляються, тим більш нестабільним є настрій, здатність фокусуватися та контролювати власні емоції та мотивацію. 
  • Гормональний дисбаланс може спричинити надмірне вживання соєвих продуктів, які є рослинним джерелом білка. В сої містяться фітоестрогени, які можуть впливати на рівень естрогену, спричиняючи дисбаланс гормонів в організмі. 

Описані ризики виникають, коли ситуація з дефіцитом нутрієнтів в організмі є запущеною, хоча можуть бути окремі особливості організму, коли повністю відмовлятися від продуктів тваринного походження небезпечно. Загалом дієта для веганів має бути гарно підібрана, різноманітна та збалансована, щоб уникнути будь-яких можливих побічних ефектів від рослинного харчування

Чому рослинна їжа така корисна?

Переваги веганської дієти полягають у тому, що харчування стає легшим. Також прихильники рослинного харчування частіше ведуть здоровий спосіб життя в цілому, що теж добре впливає на фізичне та ментальне здоров’я. 

Коли рослинне харчування якісно підібране і містить всі необхідні нутрієнти, притаманні продуктам тваринного походження – білок, залізо, кальцій, вітамін В12, омега 3 жирні кислоти, – організм не зазнає дефіцитів та навіть отримує такі переваги:

  • Якісний контроль рівня цукру в крові
  • При рослинному харчуванні знижується рівень вживання жиру, що знижує ризик захворювання на діабет другого типу. Тому вегетаріанство та веганство якісно впливають на контроль рівня цукру в крові, особливо коли в анамнезі є родинна історія захворювання на діабет другого типу. 

  • Втрата ваги
  • Втрата ваги теж зумовлена зниженням калорійності та жирності харчування, оскільки природно рослинні продукти не є настільки ж жирними, як м’ясо чи молочні продукти. Тому веганство може допомогти позбутися зайвих кілограмів, коли є така мета. 

  • Зниження ризику серцево-судинних хвороб
  • Вегани вживають менше їжі, яка негативно впливає на рівень холестерину, кров’яний тиск та стрибки глюкози в крові, тому серце працює більш стабільно. До того ж вегани мають тенденцію частіше вживати корисні жири з горіхами, зерном та овочами, оскільки вони складають основу їхнього раціону. 

  • Зниження ризику розвитку раку
  • Завдяки веганській дієті з раціону зникають перероблені м’ясні продукти та м’ясні напівфабрикати, фастфуд. Таким чином знижується ризик розвитку раку товстої кишки та стравоходу. 

    Усі переваги веганської дієти можуть сприйматися кожним організмом індивідуально. Проте загальні тенденції впливу збалансованої та повноцінної рослинної дієти саме такі. 

     

    Як правильно переходити на веганське харчування?

    Хоча зараз можна самостійно дізнатися все необхідне про те, які продукти веганського харчування є повноцінними альтернативами продуктам тваринного походження, найкраще почати перехід на веганство з візиту до лікаря або профільного спеціаліста з харчування, якими є нутриціоніст та дієтолог. 

    Перехід на рослинне харчування варто починати пересвідчившись, що всі функції організму працюють справно і немає ризику, що стан здоров’я може погіршитися через зміну раціону. Першим кроком на шляху до веганства може стати вегетаріанство, адже при цій системі харчування можуть вживатися деякі продукти тваринного походження. Таким чином перехід буде плавним та обережним. 

    Загалом важливо звертати увагу на рекомендації, які дає лікар, та досліджувати тренди веганства – це допоможе знаходити нові корисні джерела необхідних нутрієнтів, а також пізнавати веганські ресторани, смаки, текстури та рецепти. 

    Батончики FIZI – ідеальний веганський десерт

    Fizi створені спеціально для того, щоб надихати харчуватися поживно та корисно одночасно. Складники усіх батончиків Fizi підібрані так, що батони маю повністю веганську, вільну від глютену та цукрів рецептуру. Якщо ви веган або прагнете вживати більше рослинної їжі, лінійки Protein та Keto будуть супер поживними для вас, адже одна лінійка містить необхідний рослинний білок, а друга – корисні жири. Залишилося тільки спробувати!

    Старіший пост
    Новіший пост

    Цікаво подивитись на батончики FIZI?

    Слідкуй за нами в Instagram

    Закрити (esc)

    Відгуки

    Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.