Перейти до вмісту
Чому цукор все ж таки корисний і як правильно його вживати

Чому цукор все ж таки корисний і як правильно його вживати

Цукор звично вважати чи не найбільшим ворогом здорового способу життя та здоров’я. Однак, як би ми не намагалися, повністю виключити його з раціону не вийде. Цукор має бути присутнім у раціоні, щоб організм отримував всі потрібні речовини. Розповідаємо, який цукор можна їсти, а вживання якого краще скоротити. 

цукор користь і шкода

Що таке цукор? 

Цукор – це речовина, яка міститься в рослинах і є джерелом енергії для організму. Найвідомішими рослинами, з яких отримують цукор і про які ми знаємо, є цукрова тростина та цукровий буряк. Про цукор, користь і шкода якого є неодмінною темою дискусій, відомо, що його треба вживати в міру, надаючи перевагу натуральним джерелам. 

Природними джерелами цукру є фрукти та овочі. Натомість продукти, які містять доданий цукор – солодощі, солодкі газовані напої, пакетовані соки, соуси тощо – майже не мають поживних речовин, які б давали організму енергію та ситість. 

Найпоширенішими типами цукру, які ми вживаємо щодня, є сахароза, глюкоза та фруктоза. Сахароза є звичним для нас кристалічним цукром, який отримують з тростини чи буряка. Глюкоза та фруктоза є природними елементами, які містяться у фруктах, овочах, меді. Від них залежить рівень енергії, джерелом якої вони є в першу чергу для такого органу, як мозок.

Чому цукор все ж таки корисний?

Оскільки від споживання цукру залежить рівень енергії, настрій та відчуття задоволеності життям, варто звернути увагу на те, чим корисний цукор. А точніше – який цукор корисний. 

Відчуваючи солодкий смак, організм людини радіє. З’їдаючи солодке, цукор потрапляє в організм, де перетворюється на глюкозу і через кров постачається в клітини, насичуючи тіло енергією. Вживання солодкого напряму пов’язане з життєздатністю людини – як фізичною, так і ментальною. Проте від того, які саме джерела цукру ви обираєте, залежить те, наскільки тіло є придатним до тривалих фізичних навантажень, стійким до сезонних застуд та стресу. 

Здоровим джерелом цукру є фрукти, овочі, ягоди, мед, сухофрукти. Окрім глюкози та фруктози ці продукти постачають тілу клітковину та вуглеводи, наповнюючи таким чином раціон необхідними речовинами, серед яких також жири та білки. Натомість продукти з доданим цукром – від звичних нам солодощів до сухих сніданків та соусів – майже не мають поживної цінності, а ефект від цукру в них триває до години часу. 

Також занадто велика кількість солодкого в раціоні може призвести до цукрового діабету другого типу, хвороб серця, надмірної ваги та інших неприємних наслідків для здоров’я, серед яких також проблеми з кишківником та шкірні реакції.

чому цукор шкідливий

Який цукор шкідливий? 

Цукор дає енергію, насичує організм необхідними мікроелементами і є важливою частиною повноцінного раціону, то ж чому цукор шкідливий? 

Насправді цукор міг би й не займати місце одного з найшкідливіших речовин, якби не містився у більшій кількості продуктів, які представлені в супермаркетах. На рівні з отриманням глюкози з фруктів та овочів, ми вживаємо сахарозу у вигляді рафінованого цукру в десертах, снеках, напоях та іншій переробленій їжі. Особливо в пакетованій, з довгим терміном придатності, де цукор є одним з головних стабілізаторів. 

Неконтрольоване вживання рафінованого цукру і продуктів, які його містять, сприяє набору зайвої ваги, що є ризиком розвитку цукрового діабету другого типу, розвитку серцево-судинних захворювань та інших патологій зі здоров’ям. Поза тим регулярна присутність доданого цукру в раціоні спричиняє різкі коливання енергії, які в довгостроковій перспективі стають причиною відчуття втоми після їди. Так формується залежність від цукру, який дає короткі сплески енергії й спричиняє збільшення порцій. 

Щоб запобігти таким наслідкам, варто слідкувати за вмістом цукру в харчових продуктах й оточувати себе природними джерелами глюкози. 

Що кажуть про цукор експерти?

Дієтологи, ендокринологи, нутриціологи, науковці та інші експерти, які вивчають вплив цукру на організм людини ставляться до цього продукту з розумінням – організм сучасної людини має бути придатним до вживання сильно перероблених продуктів, так само як й органічних. Головне правило – вживати будь-яку їжу в міру. Бо навіть їжа, яка зазвичай вважається здоровою та правильною, може призвести до сумних наслідків через неконтрольовану кількість її вжитку. 

Що стосується цукру, експерти радять:

  • Мінімізувати кількість доданого цукру в раціоні, особливо солодких напоїв. Ми й не помічаємо, як перевищуємо норму цукру, випиваючи філіжанку кави та цукром або лимонаду з сиропом. 
  • Вживати певну кількість улюбленого солодкого раз на декілька днів або тижнів. Тішити себе солодким можна, але в помірній кількості – замість плитки шоколаду за вечір з’їжте одну-три часточки, один шматок торта замість двох. 
  • Надавайте перевагу природним джерелам цукру. Особливо в теплі пори року вживайте сезонні фрукти та овочі замість продуктів з доданим цукром. Так ви отримаєте не тільки глюкозу, але й інші поживні речовини й зможете сформувати нову звичку – їсти менше солодкого в майбутньому. 
  • Готуйте самостійно. В закладах цукор часто є одним з інгредієнтів, яким страви доводять до смаку. Харчуючись більшу частину часу стравами, які ви самі готуєте, ви точно мінімізуєте кількість доданого цукру в раціоні. 
Double Coco батончик FIZI

Обирайте батончики FIZI як корисний десерт

Як всидіти на двох стільцях одночасно тішачи себе шоколадним батончиком й дбаючи про якість солодкого, яке насичує організм? Обирайте десерти та перекуси, де замість рафінованого цукру природні підсолоджувачі. Спробуйте батончик FIZI з лінійки Guilty Pleasure зі смаком Double Coco – це «баунті», на який ви заслужили.

Старіший пост
Новіший пост

Цікаво подивитись на батончики FIZI?

Слідкуй за нами в Instagram

Закрити (esc)

Відгуки

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.